Kokias malkas rinktis saunai: optimalus pasirinkimas efektyviam šildymui

Renkantis malkas sauna, svarbu atsižvelgti į kelis pagrindinius veiksnius. Malkų rūšis turi įtakos tiek kūrenimo efektyvumui, tiek karščio atidavimui ir aromatui. Tradiciškai geriausios malkos sauna yra sugebėjusios greitai įkaisti ir palaikyti aukštą temperatūrą, kartu išskirdamos malonų kvapą.

Įprasta pasirinkti kietmedžio rūšis, tokias kaip beržas arba uosis, kurios dega tolygiai ir ilgai, neleisdamos per daug kibirkščių, kas yra svarbu užtikrinant saugumą saunoje. Be to, šios medžių rūšys išskiria malonų medienos kvapą, kuris prisideda prie autentiškos saunos atmosferos. Taip pat verta atkreipti dėmesį į malkų drėgnumą – pernelyg drėgnos malkos sunkiau įsidega ir gali skleisti nepageidaujamą dūmų kiekį. Biokuras ir malkos parduodamos briqs.lt puslapyje

Kitas svarbus aspektas yra ekologiškumas ir tvarumas. Rekomenduojama rinktis malkas, kurios yra įgytos iš tvarkingai tvarkomų miškų, tai prisideda prie atsakingo išteklių naudojimo ir mažina neigiamą poveikį aplinkai. Svarbu atsiminti, kad tinkamas malkų pasirinkimas ne tik padeda sukurti pageidaujamą pirties atmosferą, bet ir yra atsakingas požiūris į aplinkosaugą.

Malkų tipai

Renkantis malkas saunai, svarbu atsižvelgti į medžio rūšį, nes nuo jos priklauso šilumos išskiriamas kiekis ir degimo savybės.

Beržo malkos

Beržo malkos yra labai populiarus pasirinkimas dėl jų aukštos šiluminės vertės ir malonaus kvapo deginant. Jų degimas yra lygus ir ilgalaikis, kas užtikrina tolygų garų kiekį saunoje.

  • Šiluminė vertė: Aukšta
  • Degimo savybės: Tolygus degimas

Uosio malkos

Uosio malkos yra vertinamos dėl itin ilgo degimo ir intensyvaus šilumos išsiskyrimo. Tai tvirtas medis, kurio malkos dega greičiau nei beržo, bet lėčiau nei eglės.

  • Šiluminė vertė: Labai aukšta
  • Degimo savybės: Ilgas degimas

Eglės malkos

Eglės malkos dega greitai ir švyti ryškia liepsna, tačiau šilumos išskiria mažiau nei beržo ar uosio malkos. Jų degimo metu išsiskiria smalkės, todėl svarbu dažniau valyti krosnį.

  • Šiluminė vertė: Žemesnė
  • Degimo savybės: Greitas degimas ir daug smalkių

Malkų drėgnumas

Renkantis malkas saunai, svarbu atsižvelgti į jų drėgnumą, nes tai tiesiogiai įtakoja degimo efektyvumą ir karščio išsklaidymą.

Sausos malkos

Sausos malkos turi būti išdžiovintos iki maždaug 20% drėgnumo. Jos greitai užsidega ir dega intensyviai, suteikiant saunai reikiamą šilumą. Sausos malkos sumažina suodžių kaupimąsi ir ilgalaikę kuro naudojimo išlaidą.

Natūralios drėgmės malkos

Natūralios drėgmės malkos paprastai turi 30-60% drėgnumą. Jos yra mažiau efektyvios nei sausos malkos ir dega žemesne temperatūra. Degant drėgnesnėms malkoms, išsiskiria daugiau dūmų, o tai gali sukelti papildomą kondensatą ir koroziją dūmtraukio sistemoje.

Malkų kaloringumas

Renkantis malkas saunai, svarbu atsižvelgti į jų kaloringumą – tai parodo, kiek šilumos energijos bus išskirta deginant medieną.

Aukštos kokybės malkos

Aukšto kaloringumo malkos yra efektyvus pasirinkimas saunai, kadangi jos dega ilgiau ir išskiria daugiau šilumos. Pavyzdžiui, uosis, beržas ir ąžuolas garsėja savo aukšto kaloringumo savybėmis. Šios rūšys turi tokius parametrus:

  • Uosis: apie 2100 kWh/m³
  • Beržas: apie 1900 kWh/m³
  • Ąžuolas: apie 2100 kWh/m³

Vidutinės kokybės malkos

Malkos su vidutiniu kaloringumu yra ekonomiškesnis pasirinkimas, tačiau jos dega greičiau nei aukštos kokybės malkos. Į tokių malkų kategoriją įeina pušis ir egle, kurios išsiskiria tokiomis šilumos vertėmis:

  • Pušis: apie 1700 kWh/m³
  • Egle: apie 1600 kWh/m³

Malkų apdirbimas

Renkantis malkas saunai, svarbu atsižvelgti į jų apdirbimo būdą. Skaldytos ir neskaldytos malkos turi skirtingas degimo savybes ir paruošimo ypatumus.

Skaldytos malkos

Skaldytos malkos puikiai tinka saunai dėl greitesnio užsiliepsnojimo ir vienodesnio degimo. Jos būna įvairaus ilgio, tačiau paprastai:

  • Ilgis: 40–50 cm
  • Drėgnumas: ne didesnis kaip 20%

Skaldytos malkos yra paruošiamos taip:

  1. Mediena atrenkama pagal rūšį.
  2. Malkos yra skaldomos naudojant malkų skaldyklę arba rankiniu būdu.
  3. Skaldytos malkos džiovinamos, kad pasiektų reikiamą drėgnumo lygį.

Neskaldytos malkos

Neskaldytos malkos saunai dega lėčiau ir ilgiau, suteikiant pastovų karštį. Jos dažniausiai renkamos dėl estetinių priežasčių ir ilgesnio degimo laiko. Parametrai būna:

  • Skersmuo: iki 25 cm
  • Drėgnumas: ne didesnis kaip 20%

Neskaldytų malkų paruošimo eiga:

  1. Mediena parenkama pagal dydį ir tipą.
  2. Neskaldytos malkos yra tiekiamos tiesiai iš miško, nebūtinai būdamos papildomai apdorotos.
  3. Neskaldytas malkas reikia džiovinti, kol drėgnumas nukrenta iki optimalaus lygio.

Malkų saugojimas

Efektyvus malkų saugojimas yra svarbus, siekiant išlaikyti aukštą malkų kokybę. Saugojimas turėtų apsaugoti malkas nuo drėgmės ir kenkėjų bei užtikrinti gerą oro cirkuliaciją.

Lauko sąlygos

Lauko sąlygomis malkas reikėtų dėti ant pakėlimų, tokių kaip grūstos žvyro ar betoninių blokų padas, tam, kad būtų užtikrintas atstumas nuo žemės ir išvengta drėgmės sugėrimo. Svarbu, kad virš malkų būtų pastatyta stoginė arba naudojama speciali plėvelė apsaugai nuo lietaus ir sniego, tačiau paliekant šonus atvirus oro cirkuliacijai.

  • Pakėlimas: Grūstas žvyras / Betoniniai blokai
  • Apsauga: Stoginė / Plėvelė
  • Sienos: Neapdailintos, paliktos atviros

Vidiniai sandėliavimo sprendimai

Viduje malkas patartina saugoti drėgnėms atsparioje vietoje. Ventiliacija yra raktas, todėl rekomenduojama įrengti lentynas arba stelažus, kurie leistų orui laisvai keliauti aplink malkas. Malkų sandėliavimui patalpoje reikėtų rinktis neperšlampamą grindų dangą ir gali būti naudinga įdiegti papildomas priemones, kaip pavyzdžiui drėgmės surinkėjus, jei patalpoje yra didesnė drėgmės rizika.

  • Ventiliacija: Lentynos / Stelažai
  • Grindų danga: Neperšlampama
  • Drėgmės kontrolė: Drėgmės surinkėjai

Ekologiškumo aspektai

Renkantis malkas saunai, svarbu atsižvelgti į jų ekologiškumą, kuris ne tik veikia aplinką, bet ir užtikrina tvarų išteklių naudojimą. Kad malkų pasirinkimas būtų atsakingas, reikėtų rinktis gaminius su FSC sertifikatu ir iš atsinaujinančių išteklių.

FSC sertifikatas

FSC (Forest Stewardship Council) sertifikatas įrodo, kad mediena yra gaunama iš tvarkingai tvarkomų miškų. Tai reiškia, kad:

  • Tvaresnis miško valdymas: Malkos yra gaminamos laikantis aplinkosaugos reikalavimų.
  • Sekamos kilmės: Kiekviena medienos partija gali būti atsekti iki savo šaltinio.

Atsinaujinantys ištekliai

Rinktis malkas iš atsinaujinančių išteklių reiškia, kad mediena yra auginama specialiose plantacijose, kurios yra atkuriamos. Tai užtikrina, kad:

  • Nesubadomas medienos atsargas: Pasirinkimas naudoti atsinaujinančius išteklius prisideda prie medienos atsargų palaikymo.
  • Mažesnis poveikis aplinkai: Užauginta mediena nekenkia natūralioms ekosistemoms.

Pirkimo gidas

Renkantis malkas saunai, svarbu atsižvelgti į kainos ir kokybės santykį, išanalizuoti skirtingų tiekėjų pasiūlymus ir atsižvelgti į vartotojų atsiliepimus bei rekomendacijas.

Kaina ir kokybės santykis

Renkantis malkas, pirmenybė turi būti teikiama aukštos kokybės medienai, kurios degimo savybės užtikrintų optimalų šilumos išsklaidymą ir ilgalaikį efektą. Lentele pateikiami populiarių malkų tipų kainų ir savybių lyginimas:

Malkų tipasKaina už m³Degimo trukmėŠilumos išsklaidymas
Uosis60-70 €IlgalaikisAukštas
Beržas50-60 €VidutinisVidutinis
Eglinė30-40 €TrumpasŽemas

Tiekėjų palyginimas

Ieškant geriausio tiekėjo, verta atkreipti dėmesį į malkų kilmę, drėgnumą ir tiekimo sąlygas. Rekomenduojama rinktis tiekėjus, siūlančius ekologiškai tvaresnę produkciją ir galimybę pristatyti malkas iki saunos vietos. Palyginimui naudoti šiuos kriterijus:

  • Malkų kilmė: vietinis ar importuojamas produktas?
  • Drėgnumas: ar malkos tinkamai išdžiovintos?
  • Pristatymas: ar yra pristatymo paslaugos?

Atsiliepimai ir rekomendacijos

Atsiliepimai gali padėti identifikuoti produkto patikimumą ir tiekėjo reputaciją. Vertėtų ieškoti informacijos specializuotuose saunų ir pirties mėgėjų forumuose, taip pat socialinių tinklų grupėse. Rekomenduojama kreiptis:

  • Specializuotos pirties mėgėjų grupės.
  • Prekybos platformų atsiliepimų skiltys.

Įvertinant atsiliepimus, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į teigiamus, bet ir į neigiamus komentarus, siekiant išvengti subjektyvių nuomonių.